האם ניתן להפחית את השימוש באריזות פלסטיק במוצרי טיפוח לבית ולגוף
נכתב על ידי: ד"ר ברונר'ס (תרגום לעברית: אודי סהר)
במשך עשרות שנים, פלסטיק סיפק לנו פתרונות זולים, עמידים וקלים כמעט בכל תחום. זה נכון במיוחד כשמדובר באריזות של מוצרים לטיפוח אישי. עם זאת, לנוחות הזו יש מחיר. פסולת אריזות פלסטיק גורמת לנזקים סביבתיים רבים, מהצטברות קבועה במזבלות, זיהום הקרקע והאוקיינוסים ועד להגעת מיקרו-פלסטיק למזון שאנחנו אוכלים. אז איך חברות יכולות לצמצם את השימוש בפלסטיק במוצרים שלהן?
תוכן עניינים
- הבעיה עם מיחזור פלסטיק
- כיצד אריזות ברות-קיימא יכולות לעשות שינוי?
- איך חברות לטיפוח הגוף הבית יכולות להפחית את השימוש באריזות פלסטיק?
הבעיה עם מיחזור פלסטיק
לפי ה-EPA, גם פלסטיק שמוגדר כ-"ניתן למחזור" ממוחזר בארה"ב בשיעור של כ-29% בלבד. דו"ח של גרינפיס הראה ששיעור המיחזור צנח לפחות מ-6%. יתרה מכך, קרן אלן מקארתור גילתה שרק כ-2% מהפלסטיק הממוחזר בעולם הופך למוצרים חדשים.
איך הגענו למצב הזה? מדוע הפלסטיק שאנחנו שמים בפח המיחזור לא ממוחזר בפועל?
המשבר הפלסטי המודרני שאנו ניצבים בפניו החל בשנות ה-70, כאשר 20 מיליון אמריקאים יצאו לרחובות ביום כדור הארץ הראשון. הפעילים דרשו מממשלות ותאגידים לנקוט בפעולות מקיימות יותר ולהפחית את בזבוז הפלסטיק. בתגובה, תעשיית הפלסטיק יצרה את סמל המיחזור המוכר והנפוץ כדי לעודד אנשים למחזר:
עם הזמן, תעשיית הפלסטיק השתמשה בסמל הזה כתכסיס של "גרינוושינג". בשנת 1988, ארגון תעשיית הפלסטיק הציג את שבעת קודי זיהוי השרף (RIC) המסמנים את סוג הפלסטיק שממנו עשוי המיכל. הבעיה? הם השתמשו בסמל המיחזור, שכבר הפך לאוניברסלי והוטבע בתודעת הצרכנים.
מבין שבעת הקודים, רק שניים באמת ניתנים למיחזור: 1-PET ו-2-HDPE. בשנת 2019, איגוד מותגי הצרכנות ראיין 2,000 אזרחים אמריקאים, ו-68% מהם האמינו שכל מיכל פלסטיק שעליו מופיע קוד RIC הוא ממוחזר. בנוסף, חברות הנפט והגז משקיעות מיליוני דולרים כדי להנציח את השימוש בפלסטיק, שכן הוא מיוצר מפחם, נפט גולמי, גז טבעי וחומרים אחרים. בשנת 2018, דיווחה ה-EPA שמתוך 35 מיליון טונות של מיכלי פלסטיק שנזרקו בארה"ב, רק 3 מיליון טונות הצליחו להיכנס למיחזור.
כתוצאה מכך, עשרות שנים של פסולת פלסטיק הובילו לבעיות סביבתיות חמורות
- כ-4%-8% מייצור הנפט העולמי משמש לייצור פלסטיק.
- כ-8 מיליון טונות של פלסטיק מגיעים לאוקיינוסים מדי שנה , ומספר זה עשוי להכפיל את עצמו עד 2025.
- ברחבי העולם, למעלה מ-90% מתוך 8.3 מיליארד טונות של פסולת פלסטיק לא ממוחזרים. רוב הפלסטיק מגיע למזבלות, ומיקרו-פלסטיק וננו-פלסטיק מוצאים את דרכם למזון שאנו אוכלים.
- בעת התפרקותו, פלסטיק פולט גזי חממה התורמים לשינויי האקלים.
כיצד אריזות ברות-קיימא עושות שינוי?
מחקרים מראים כי צרכנים מודאגים מאריזות ברות-קיימא, כש-80% מהם רוצים לדעת את מקור המוצרים שהם קונים ו-69% מוכנים לשלם יותר עבור מוצרים ברי-קיימא. דוגמאות לאריזות כאלו כוללות:
- קופסאות קרטון גלי
- אריזות נייר וקרטון
- אריזות פטריות
- אריזות אלומיניום
- אריזות מתכלות
במקום פלסטיק, אריזות ברות-קיימא עושות שימוש בחומרים ממוחזרים ובתהליכי ייצור בעלי השפעה סביבתית נמוכה יותר. זה מפחית את השימוש של החברה במשאבים טבעיים ומצמצם את טביעת הרגל הפחמנית שלה. יתרון נוסף הוא הפחתת הסיכון לבריאותם של העובדים. לדוגמה, חשיפה תכופה ל-BPA, כימיקל המצוי בפלסטיק, עלולה להוביל לעלייה בסיכון למחלות לב, סוגי סרטן מסוימים ומחלות אחרות. עובדים במפעלים, מחסנים וסביבות אחרות בהן פלסטיק נפוץ נמצאים בסיכון בריאותי גבוה יותר.
איך חברות לטיפוח גוף ולבית יכולות להפחית את השימוש בפלסטיק?
בקבוקים מחומר ממוחזר לאחר צריכה (PCR)
לחלק מהתעשיות קל יותר להפחית את השימוש בפלסטיק, אך עבור מוצרים לטיפוח הגוף והבית, הפחתה או הפסקה מוחלטת של השימוש בפלסטיק מהווה אתגר משמעותי. פתרון אפשרי הוא שחברות יתחילו להשתמש בחומר ממוחזר לאחר צריכה (Post-Consumer Recycled - PCR) במוצרים שלהן. פלסטיק PCR דורש פחות אנרגיה ומשאבים לייצור בהשוואה לפלסטיק חדש ("בתולי"), ואינו מוסיף פלסטיק חדש לעולם. פלסטיק PCR מורכב מסוג חומר אחד, מה שמקל על המיחזור והשימוש החוזר בו. למרות שהוא אינו מתכלה, ניתן למחזר אותו כ-9 פעמים. למרות שהוא עדיין פלסטיק ועלול לזהם אם לא יימוחזר כראוי, פלסטיק PCR מהווה שיפור משמעותי בהשוואה לפלסטיק מסורתי ואפילו פלסטיק ממקור צמחי.
אפשרויות מילוי מחדש למוצרים נוזליים בחנויות
אפשרות נהדרת נוספת היא שחברות יציעו אפשרויות מילוי מחדש עבור מוצרים נוזליים. לדוגמה, אם אתם רוכשים בקבוק של סבון ד"ר ברונר'ס, אנו מעודדים אתכם להגיע לחנויות המשתתפות ולמלא את הבקבוק שלכם מחדש במקום. מכיוון שאנו משתמשים במכסה הברגה פשוט, תהליך המילוי נוח וקל. בנוסף, זוהי אפשרות חסכונית יותר עבור הצרכן, כיוון שאין צורך לרכוש בקבוק חדש.
הצעת אפשרויות מילוי מקיימות לשימוש חוזר בפלסטיק הקיים
לא כל מותג מציע תחנת מילוי בקרבת מקום, ולכן אפשרות נוספת היא שחברות יציעו אפשרויות מילוי באריזות מקיימות. חברות מסוימות המוכרות מוצרים לטיפוח הגוף והבית כבר החלו להציע אפשרויות מילוי, המאפשרות ללקוחות לשמור את המיכל הפלסטי הקיים שלהם ולרכוש מילוי באריזות בנות-קיימא המפחיתות את השימוש בפלסטיק.
קופסת המילוי של סבון הקסטיל הטהור של ד"ר ברונר'ס בגודל 32 אונקיות זמינה בכל שמונה הריחות. אפשרות ידידותית לסביבה זו מאפשרת לכם למלא מחדש את בקבוקי ה-PCR של ד"ר ברונר'ס הקיימים שלכם או כל מיכל אחר לניקיון וטיפוח אישי. הקופסה הזו משתמשת ב-82% פחות פלסטיק בהשוואה לבקבוקי ה-PCR שלנו בגודל זהה, ועוזרת לכם להקטין את טביעת הרגל הפלסטית שלכם.
הפחתת פליטת גזי חממה באמצעות "החזרה" או "Insetting
קיזוז הוא תהליך של ניטרול כמות פליטות גזי החממה שחברה מייצרת. לדוגמה, חברות יכולות להגיע לנייטרליות פחמנית על ידי תשלום עבור נטיעת עצים שיספגו את אותה כמות הפחמן שהן פולטות עקב שימוש בחשמל שאינו מתחדש. תהליך זה, הנקרא "קיזוז", מאפשר לחברות לאזן את פליטות הפחמן שלהן. מנגד, "Insetting" הוא תהליך דומה, אך מתמקד בהשקעה בפעילויות סביבתיות בתוך שרשרת האספקה של החברה עצמה.
לסיכום, ייתכן שאריזות פלסטיק ימשיכו ללוות אותנו עוד זמן מה, אך קיימות חלופות רבות, וחברות גדולות וקטנות נוקטות צעדים מודעים להפחתת פסולת הפלסטיק. ככל שיותר חברות ייצטרפו למאמץ, ניתן יהיה, עם הזמן, לצמצם באופן רדיקלי את השימוש בפלסטיק בכל המוצרים שאנו צורכים.